طبيعة

Dubai är från början en stor öken/ödemark som sedan
har blivit en stor turist centrum, öknen är världens största sandöken och heter
Rub' al Khali. Sandöknar även kallad ERG består till mesta dels av sand, sand
som har formats som dynor på grund av vinden. Vinden från källor som vatten,
berg osv, vandrar längst öknen. Ofta är det så att öknen har från början varit ett tropiskt klimat med mycket regn och mycket växtligheter, på en lång tids gång så har människor skördat träden och växterna runt omkring öknen. När träden och växterna försvinner så försvinner även fästet på marken. Öknen har då bildats genom erosion eftersom fästet är svagt. Detta kan vara ett av de sätten som bildat Rub' al Khali.

Dubai byggdes vid detta ställe på grund av dess läge, varmt och havsnära men
det finns även en del nackdelar som t.ex. torka. Torka är en period med lägre
nederbörd än avdunstning. Torka ökar även risken för skogs och gräsbränder samt jorderosion, Dubai är känt för att vara konstgjort och det inkluderar även konstgräs. Det finns ett antal stora parker med konstgräs och även golfbanor, alltså är det stor risk för gräsbränder, till skillnad från öresund som har cirka hälften av medeltemperaturen, se Klimat. För att förhindra detta så vattnas konstgräset flera gånger om dagen och granskas av olika arbetare.

Brand åstadkommet av torka.

Dubai är även gå avstånd ifrån dess berg, bergen består till en del av kalksten vilket som är en sedimentär bergart. Kalksten innehåller bland annat skal från döda djur, t.ex. koraller och musslor. Bergarten kan brytas och används som råvara vid cementtillverkning. Cement ingår i betong, ett mycket viktigt byggnadsmaterial och används dagligen i Dubai. Kalksten finns även i Sverige då stockholms central helt består av kalksten dock så håller sig Sveriges kalksten längre då kalkstenen i Dubai nöts ner av sandstormar osv.

Berget ovan har sannolikt nötits ner av sanden/sandstormar under årtionde, olika mycket beroende på hur hårt materialet är. Detta kan skapa många vackra formationer. Nötningsfenomenet kallas Abrasion.

Kusten vid Dubai är saltvatten. Kustläget är en av anledningarna till dess turism men vattnet är även ett problemnär det gäller Dubai, då det är en hamnstad. Dubai är ett av de oljerikaste länder och därför är skeppning av olja mellan Dubai och andra regioner väldigt vanligt vilket som leder till att risken för oljeläckor ökas och även utsläppen ökas. Oljan är dödligt för djur men även skadlig för oss människor då temperaturen höjs genom växthuseffekten, så tänk på att inte äta mat från andra länder i Dubai! Kustläget kan jämföras med Helsingborg, närheten till ett annat land samt hög frekvens av transport. Dock är antalet turister färre men det kan ha att göra med att medeltemperaturen är lägre.

 / أنطون


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0