Historia

 Familjen Al Maktoum slog sig ner i Dubai området runt 1800 talet, då Dubai var inget mer än tom öken. Under en tids gång sökte sig fler anhängare sig till den lilla fiskestad även kallad Al Maktoums stolthet, Dubai. I slutet av 1800-talet hade Dubai vuxit till ungefär 1000 anhängare och växte ständigt då det var, och fortfarande är populärt att bo nära havet. Den mest betydande perioden för familjens styre var mellan 1958 och 1990, då Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum styrde en enorm källa av olja som hittats. Detta var början på en stor ändring av staden, från en liten fiskeby till en magnifik stad med många byggnader och stora shopping centrum. Idag bor det runt 1,5 miljoner i Dubai och huvudspråket som talas är arabiska. Hela tre fjärdedelar av invånarna är gästarbetare från syd- och sydostasien. Dock är det bara tre procent av Dubais ekonomi som är baserat på olja då det istället är
handel, turism och finansiella tjänster som försörjer området.
/Anton och Sophie
 

Antons skisser

"Sten al Stensson"
Jag sitter i sanden och tittar ut över staden, då jag ser en fin struktur gjort av sten.
 
"De sju sjärnorna"
Jag ligger i vattnet och tänker på att denna oltroligt vackra byggnad lyser upp i vattnet.
 
"Lutande tornet i Dubai"
Jag står på gräset med ett snett huvud och tänker på hur likt detta är lutande tornet i Pisa.
 
"Twin tower"
Sittandes på en av Dubais magnifika café ser jag något som jag först tror är twin tower, funderande ett tag märker jag att denna byggnad är kanske är ett minne från den förfärliga händelsen.

Sophies skisser

 
Jag sitter och målar på stranden, tittar ut över havet. Den ensamma palmen står och svajar i  vinden, jag känner havs briset och de varma solstrålarna.
 
 
"Kontrast"
 På stranden ser jag de muslimska kvinnorna i deras slöjor och de avlädda människorna som semestrar i paradiset.
 
 
"Segel stjärnan" 
Jag beger mig till hotellet och betraktar den utmärkta arkitekturen.
 
 
 
"Ödemark" 
Jag ger mig av ut i öknen på safari med racejeep och får uppleva riktig berg o dalbana.
 
 
"Blicken" 
Mitt i öknen kör vi förbi en kamelflock och jag möter en blick som tilltalar mig direkt.
 
 
 
"Spegeln"
När jag sitter på hotellet och dagen är på väg mot sit slut, iakttar jag den stilla utsikten över havet. Jag ser en tavla.

Special architecture

Dubai är numera kända för sin fantastiska arkitektur och uppbyggnad. Dubai är en ung, modern region som från början var en öken. Nu är regionen en av det populäraste lyx resmålen, för turister som vill se nytt tänkande gällande byggnader. Dubai har över 30 skyskrapor med en höjd på över 300 meter.

Dubai har världens högsta byggnad, den 828 meter höga Burj Khalifa, det är en byggnad av världsklass och finns i mitten av Dubai. Omkring byggnaden finns bl.a. Dubai Mall som är ett av världens största shoppingcenter och har 1,200 butiker och 160 restauranger. Jämfört med Helsingborgs Väla som har 180 butiker och nästan 20 restauranger, så är Dubai Mall gigantiskt. En stor skillnad mellan Öresundsregionen och Dubai är att Helsingborg är känt för sina äldre byggnader. Öresundsregionen är en äldre region och har mer historia bakom än Dubairegionen som har sin stolthet i deras fantastiska byggnader.

Ski Dubai
 
Dubai är känt för sina arkitekturer och underliga idéer och har nu världens största inomhusskidbacke, Ski Dubai i Mall of the Emirates, som är 400 meter lång. Meningen med backen är för att alla turister och människor ska ha möjlighet att testa på skidåkning och uppleva snö, vilket inte alla kanske har gjort.
Jumeirah Palm som ligger vid The World.
 

Dubai har också The World som är en grupp med 300 konstgjorda öar i havet strax utanför Dubai samt har dem byggt upp Palm Jumeirah något det kanske är mest kända för. Palmen är uppbyggd av konstgjordlandmassa i havet.

Hela ögruppen (The World) har formen av en världskarta. Öarna varierar i storlek, från 14 tusen kvadratmeter till 42 tusen kvadratmeter som är den största. Hela ögruppen är 9 km lång och 6 km bred, och runt allting har man byggt vågbrytare för att skydda ögruppen.Det är väldigt dyrt att bo på öarna, och om man är sugen på att köpa en ö får man lägga ut allt från 50 till 250 miljoner dollar.

Några kända ansikten som står ägare till öar är David Beckham, Rod Stewart, Michael Schumacher och Pamela Andersons ex-man Tommy Lee, för att nämna några. Det är personer med mycket pengar och kändisskap och då kan deras ö vara en plats att åka till för att ta en paus i det hektiska kändislivet.

 

 

 


Kulturgeografiskt


Traffic

Dubai är en region med mycket trafik men väldigt lite kollektivtrafik så som bussar, tåg, undergrounds ect. Dubai har istället mängder med stora person bilar, anledningen till att majoriteten bilar är stora är för att trafiken ofta är stressig, människor kör tätt inpå och då är det säkrare att ha stora bilar. Dubai har mycket taxi bilar och oftast är taxi det smidigaste sättet att ta sig runt med, särskilt för turister.
 

Have fun in Dubai!

Dubai är en attraktiv region, bara Dubai i sig är något nytt och intressant, vilket lockar många besökare. Förutom sin välutvecklade arkitektur har Dubai ett aktivt uteliv (utan alkohol pga. Muslimska tron) och är kända för sina fräscha fruktdrinkar.
 
Dubai regionen.
Öresunds regionen.
 
Dubai tillfredsställer många typer av människor, både unga och gamla precis som Öresunds regionen fast på ett annat sett. Helsingborg har shopping att erbjuda, lekland för de yngre, badplatser för avkoppling och mysiga café (gamla byggnader samt gator) för dem som vill strosa omkring på stan. Medans Dubai har shopping i världsklass, stora shopping i center bl.a. Dubai Mall och Mall of the Emirates. Köpcentrena är även en plats att para umgås på då de även har bio och riktiga resturanger ect.
Ökensafari är en uppskattad aktivitet där man får ta del av öknen och hänga med på en fartfylld upplevelse, lika så med en spännande visit till Dubais maffiga golfbanor. Även för barn är det en upplevelse att åka till Dubai, då de har massor av akvarium, vattenparker, nöjesparker t ex. Dubai Land, Atlantis Waterpark, Aquaventure där du kan bada med delfiner ect. Det finns även skridskohallar och skidbacke anledning till det är för att man behöver  kyla ner luft då det blir för varmt i köpcentren. På så sätt använder man inte så mycket extra energi till skidbacken, givet att man ändå skall kyla luften i köpcentret.
 
 
Dubai har mycket att erbjuda och något för alla.

Hett i Dubai

Dubai har ett tropiskt klimat med regn och torrperiod. Sommar perioden är mellan maj – sep, ligger medeltemperaturen på 35oC till 46oC. Under vinter halvåret är temperaturen behaglig och är mellan 25-30oC klimat i Dubai, vilket lockar många turister. Öresundsregionen har ett tempererat klimat och har en sommar temperatur som är lägre än Dubais vinter. Öresundsregionens vinter är kall och temperaturen sjunker ofta under 0o. Tryck här  för mer info om klimatet.

Dubais regn period är mellan dec – mars, nederbörden är relativt liten. Årsnederbörden i Dubai är ca 100mm och i Öresundsregionen är den 650mm. Under april-november är det torrperiod.  Nederbörden påverkar både invånarna och naturen genom att regnet snabbt dunstar bort.
 
Avdunstningen av vattnet medför att växter inte har en naturlig tillgång till vatten. Bristen av vatten har gjort att Dubai byggt upp en egen avsaltningsanläggning. Där man använder havsvatten som sedan destilleras i avsaltningen genom att kokas och kloreras. Destillerat vatten är inte bra att dricka i längden då det endast innehåller H2O och inga salter. Kroppen behöver salter särskilt när man är i ett varmt land och svettas mycket. Därför importeras även vanligt dricksvatten i flaskor från andra länder. Dubai har turen att vara ett land som har goda ekonomiska förutsättningar och kan därför tillverka rent vatten, vilket många andra inte har tillgång till. Jämfört med Öresundsregionen som har rent vatten och många naturliga vattenkällor.
 
 

Temperatur

 
Tryck här för mer klimat info.

Förbered dig för fara!

Erosion
Dubai har en signifikant påverkan på växthuseffekten då de är en äv världens oljerikaste land, cirka 38,5 ton utsläpp per capita. Växthuseffekten är den uppvärmning av jordytan som åstadkoms av jordens atmosfär. Effekten beror på att en del av den värme som strålar ut från jordytan värmer upp luften i atmosfären i stället för att stråla ut i rymden. Jorden blir därigenom varmare än den skulle ha varit om den hade saknat atmosfär. Dubai har ett ökenklimat och därför har väldigt hög temperatur under dagen.  Om temperaturen ökades mer skulle torka inträffa oftare och under en längre period. Den bieffekten av torkan som påverkar Dubai mest är jorderosion då Dubai är i närhet av berg. Berg som värms upp expanderar och krymper sedan ihop igen när det avkyls. I områden med stora temperaturvariationer under dygnet, såsom Dubai bildas spänningar i bergets yttre lager, som kan få lager att spricka av berget vilket som kan leda till katastrofer med tanke på att det finns vägar och stora byggnader tätt in till bergen.

Exempel av solsprängning dvs jorderosion orsakat av hög temperatur.
 

Sandstorm
En sandstorm är ett meteorologiskt fenomen som förekommer i torra och halvtorra områden med stora mängder finkornig sand och damm. Sandstormar uppstår genom konvektion dvs då den upphettade markytans luft stiger för att kollidera med kallare luft på väg ned vilket orsakar turbulens. Ofta sker detta efter perioder av långvarig torka. Detta fenomen med vind med hög hastighet (turbulens) kan antas vara starka i staden med alla höga byggnader. Då Dubai är mycket trafikerad orsakar sandstormar oftast trafikolyckor. Sandstormar är extremt kraftiga och kan orsaka stor skada på dig som individ om du inte är förberedd, därför skall du alltid ha mat/snacks på dig när du skall gå längre sträckor eller när du skall vara utomhus en längre tid. För att upptäcka sandstormar måste du leta efter svarta moln som blir större och större på närmare avstånd.

Annalkande sandstorm.

طبيعة

Dubai är från början en stor öken/ödemark som sedan
har blivit en stor turist centrum, öknen är världens största sandöken och heter
Rub' al Khali. Sandöknar även kallad ERG består till mesta dels av sand, sand
som har formats som dynor på grund av vinden. Vinden från källor som vatten,
berg osv, vandrar längst öknen. Ofta är det så att öknen har från början varit ett tropiskt klimat med mycket regn och mycket växtligheter, på en lång tids gång så har människor skördat träden och växterna runt omkring öknen. När träden och växterna försvinner så försvinner även fästet på marken. Öknen har då bildats genom erosion eftersom fästet är svagt. Detta kan vara ett av de sätten som bildat Rub' al Khali.

Dubai byggdes vid detta ställe på grund av dess läge, varmt och havsnära men
det finns även en del nackdelar som t.ex. torka. Torka är en period med lägre
nederbörd än avdunstning. Torka ökar även risken för skogs och gräsbränder samt jorderosion, Dubai är känt för att vara konstgjort och det inkluderar även konstgräs. Det finns ett antal stora parker med konstgräs och även golfbanor, alltså är det stor risk för gräsbränder, till skillnad från öresund som har cirka hälften av medeltemperaturen, se Klimat. För att förhindra detta så vattnas konstgräset flera gånger om dagen och granskas av olika arbetare.

Brand åstadkommet av torka.

Dubai är även gå avstånd ifrån dess berg, bergen består till en del av kalksten vilket som är en sedimentär bergart. Kalksten innehåller bland annat skal från döda djur, t.ex. koraller och musslor. Bergarten kan brytas och används som råvara vid cementtillverkning. Cement ingår i betong, ett mycket viktigt byggnadsmaterial och används dagligen i Dubai. Kalksten finns även i Sverige då stockholms central helt består av kalksten dock så håller sig Sveriges kalksten längre då kalkstenen i Dubai nöts ner av sandstormar osv.

Berget ovan har sannolikt nötits ner av sanden/sandstormar under årtionde, olika mycket beroende på hur hårt materialet är. Detta kan skapa många vackra formationer. Nötningsfenomenet kallas Abrasion.

Kusten vid Dubai är saltvatten. Kustläget är en av anledningarna till dess turism men vattnet är även ett problemnär det gäller Dubai, då det är en hamnstad. Dubai är ett av de oljerikaste länder och därför är skeppning av olja mellan Dubai och andra regioner väldigt vanligt vilket som leder till att risken för oljeläckor ökas och även utsläppen ökas. Oljan är dödligt för djur men även skadlig för oss människor då temperaturen höjs genom växthuseffekten, så tänk på att inte äta mat från andra länder i Dubai! Kustläget kan jämföras med Helsingborg, närheten till ett annat land samt hög frekvens av transport. Dock är antalet turister färre men det kan ha att göra med att medeltemperaturen är lägre.

 / أنطون


Bra att veta

1. Det är förbjudet med alkohol "på stan", så vill man dricka alkohol finns det möjlighet på alla hotellen. Istället finns  det grymma fruktdrinkar för vuxna och barn på restaurangerna, så skippa läsken och testa deras berämda drinkar.
 
2. Nästan inga går i Dubai, då det inte är en promenad vänlig region (Dubai city) förutom stränderna osv. Taxi eller bil är det som gäller.
 
3. Man får nästan aldrig hör om Dubais baksidor, och man ser heller inte mycket av den under en vanlig semester, men precis som i andra delar runt om i världen så finns den sämre delen. Utan fattigdomen finns bland arbetarna, särskilt inom bygg branchen.Byggarbetarna skeppas i proppfulla bussar med galler för fönstren (men inget glas)  till sina arbetsplatser. Byggena pågår 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. Arbetarna bor i "kåkstäder" i utkanten av Dubai under mycket enkla omständigheter. Arbetarna kommer framförallt ifrån Pakistan, Bangladesh och Sri Lanka. Man kan fundera på om de bor bra eller dåligt i Dubai. Men dom bor på ett sätt som du och jag aldrig skulle acceptera, men dom har det bättre än i sina hemländer. Dom tjänar mycket väldigt lite, men dom får ihop till pengar till hela sin familj och släkt genom att jobba i Dubai. I sina hemländer finns ingen sådan möjlighet att tjäna pengar. Så ja, det finns "slumområden", dock bor det mest tillfälliga gästarbetare där.
 
4. De som kommer från Dubai har "negativ skatt", dvs de får pengar från staten varje månad istället för att betala.
 
5. Deras ena havsakvarium är 10 gånger större än Universeum i Göteborg, gigantiskt. 
 
 

Downtown Dubai

Burj Khalifa världens högsta byggnad.

Dubai


Välkommen till vår blogg om Dubai

Hej! Vi håller på med ett geografiprojekt i skolan, International Geograohic. Vi har fått uppdraget att skriva om Dubai. Här kommer det komma upp texter, artiklar, bilder och källor. Projektet inehåller SO, Sv, NO, Bild och Ma.
/Anton & Sophie
 

RSS 2.0